Εργασία για το Κάπνισμα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Η σύνδεση του καπνίσματος με την ανδρικότητα, μεταβάλλει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τους νέους σε καπνιστές. Το βλέπουν κοινωνικά και ψυχολογικά σαν επιβεβαίωση του ανδρισμού τους. Γνωστό παράδειγμα είναι η διαφήμιση του Marlboro, στην οποία κυριαρχεί ο γνωστός Cowboy.Ένας άλλος λόγος ε ίναι ότι οι νέοι υποκύπτουν στα καταναλωτικά πρότυπα που παρουσιάζουν οι καπνοβιομηχανίες.

Σήμερα, ένας στους τρεις νέους ανήκει στους καπνιστές, ενώ τα ποσοστά αυξάνονται σε σχέση με τους ενήλικες καπνιστές. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το πιο σημαντικό πρόβλημα υγείας σ΄ ολόκληρο τον κόσμο από το οποίο προέρχονται και οι περισσότεροι θάνατοι, δεν είναι ούτε το AIDS, ούτε η πείνα στην Αφρική. Είναι το τσιγάρο! Οι τελευταίες στατιστικές μελέτες αναφέρουν ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι καπνίζουν πέντε δισεκατομμύρια τσιγάρα το χρόνο.

Το 90% των καπνιστών αποκτήσαν την κακή και νοσηρή συνήθεια του καπνίσματος πριν από την ηλικία των 19 ετών. Βασικά προτού ακόμη ωριμάσουν αρκετά για να καταλάβουν τους κινδύνους της ζωής, το κάπνισμα εισβάλλει στη ζωή τους, χωρίς να αντιληφθούν το μέγεθος των κινδύνων.

Οι Έλληνες καταναλώνουν τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή ποσότητα τσιγάρα στον κόσμο.

Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση στον κόσμο. Οι αναλυτές αγοράς προβλέπουν τη κατανάλωση να παραμένει σταθερή εάν η τιμή των τσιγάρων παραμένει χαμηλή και η χρήση από νέους παραμείνει υψηλή. Συνολικά η διάδοση του καπνίσματος στην Ελλάδα αυξήθηκε από 34,8% το 1984 σε 37,6% το 1988 λόγω της απότομης αύξησης του καπνίσματος μεταξύ νέων γυναικών. Οι Έλληνες αρχίζουν να καπνίζουν σε μικρή ηλικία. Το 10% των Ελλήνων 13-15 ετών ανέφεραν ότι καπνίζουν τσιγάρα. Πολλοί νέοι καπνιστές αρχίζουν να καπνίζουν από 10 ετών. Οι νέοι είναι ευάλωτοι στην έναρξη καπνίσματος. 19,5 % των νέων που ποτέ δεν κάπνισαν είπαν πως κατά πάσα πιθανότητα θα άρχιζαν να καπνίζουν το επόμενο έτος. Σε πολλούς νέους είχαν ήδη προσφερθεί δωρεάν τσιγάρα από εκπροσώπους εταιρειών καπνού. -Η διάδοση του καπνίσματος μεταξύ των Ελλήνων ιατρών είναι μεγαλύτερη από αυτή του γενικού πληθυσμού.

Επιστροφή στην Αρχική

Γεωργία Μπακοπούλου